EN GOD PROVENCALSK TRADITION TIL DET DANSKE JULEBORD
** DE 13 DESSERTER **
I Provence er ”De 13 Desserter” en af de ældste og vigtigste juletraditioner. Udsøgte delikatesser for øjne og mund, smukt præsenteret på julebordet – til glæde for store og små.
Hver by, ja næsten hvert hjem i Provence har sine egne 13 desserter. De ”de 4 munke” (rosiner, nødder, mandler og figner), hvor farverne henleder tankerne på munkekåberne indenfor de 4 forskellige munkeordener skal dog altid være blandt desserterne. Dertil kommer ”den hvide og mørke nougat”, der repræsenterer ”det gode og det onde”, samt ”calissons” med den udsøgte smag af mandler og kandiseret melon. ”Oliepumpen”, her i form af et brød, henleder tankerne på Nadveren, hvor Jesus brækker brødet og fordeler det. Ifølge provencalsk tradition er det derfor vigtigt, at brødet brækkes i stykker – en kniv må ikke anvendes, da det kan betyde ulykke i det nye år. Endvidere er der kandiserede orangeskaller, dadler, abrikoser, kandiseret kvædefrugt samt klementin.
”De 13 Desserter”, som symboliserer de 12 apostle og Kristus spises oftest som afslutning på et stort måltid og hertil serveres enten varm vin eller champagne. ”De 13 desserter” er de stærkeste bærere af de provencalske traditioner!
Hos Confiserie Roy René ønsker vi at fortsætte og fastholde denne udsøgte tradition og har derfor skabt dette skønne ”dessert-møbel”, hvori De finder de udsøgte lækkerier – De 13 Desserter
Boutique LA PETITE PROVENCE ønsker alle en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår!
Vivi